Categories:

De behandeling van ondervoede ziekenhuispatiënten door diëtisten levert een grote kostenbesparing op. Bij oudere patiënten kan de besparing oplopen tot 78 miljoen euro per jaar. Bij patiënten met maag- of darmkanker kan 4 tot 42 miljoen euro worden bespaard en bij mensen met hoofd- en halskanker is dat 1,5 tot 3,8 miljoen.

 

SEO Economisch Onderzoek heeft dat berekend in opdracht van diëtisten in academische ziekenhuizen en de vereniging van diëtisten.

Persoonlijk dieet

Ziekenhuispatiënten die een dieet volgen dat op hun situatie is aangepast, vinden dat ze een betere kwaliteit van leven hebben. Daarnaast blijkt dat er minder ondervoede ouderen vallen als ze door een diëtist zijn behandeld.

Ondervoeding leidt tot een langer verblijf in het ziekenhuis, extra behandelkosten en sneller overlijden. Die kosten komen voor rekening van de belasting- en premiebetaler.

Vergoeding

De behandeling door diëtisten levert de maatschappij dus veel op, maar kost de ziekenhuizen geld. Dat komt doordat voor de ziekenhuizen de kosten van de diëtisten bovenop de behandelkosten komen, terwijl de vergoeding niet stijgt.

De belangrijkste aanbeveling van het onderzoek is dan ook dat er voor ziekenhuizen een financiële prikkel moet komen om diëtisten vaker in te zetten. Dat moet lopen via het systeem van vergoedingen.

Origineel artikel: http://nos.nl/artikel/2038882-dieet-voor-ondervoede-patienten-levert-grote-besparing-op.html

Tags:

Comments are closed