In Nederland heeft 1 op elke 100 mensen coeliakie (spreek uit: seu-lia-kíe). Gemiddeld is de kans op coeliakie dus ongeveer 1%. Iemand met coeliakie kan niet tegen gluten. Daarom wordt coeliakie ook vaak glutenintolerantie genoemd.
Gluten is een eiwit dan van nature voorkomt in tarwe (spelt en khorasan), rogge, gerst (gort) )
Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm waardoor de darm zijn werk niet goed kan doen. Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant darmplooien met daarop darmvlokken. Door de plooien en de vlokken is er een groot oppervlak voor voedselopname. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. De darmvlokken gaan daardoor kapot. Bij langdurige schade aan het darmslijmvlies worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Tekorten liggen dan op de loer.
De enige behandeling van coeliakie is het volgen van een strikt glutenvrij dieet. Niet altijd even makkelijk!
Bent u net gediagnosticeerd of wilt u uw glutenvrije voeding nogmaals laten bekijken dan kunt u bij ons terecht.
Stella is lid van het diëtistennetwerk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Diëtisten die hierbij zijn aangesloten hebben een specialistische opleiding gevolgd zodat zij op de hoogte zijn van alle nieuwe ontwikkelingen omtrent het glutenvrije dieet.
Meer informatie over Coeliakie vindt u op de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging
Gespecialiseerde diëtisten vindt u hier