Buikpijn, verstopping en/of diarree?
Zo’n 15 tot 20% van de Nederlanders heeft Prikkelbare Darm Syndroom of PDS-klachten. PDS komt 2 maal zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. De belangrijkste symptomen zijn buikpijn, gasvorming en een afwijkend ontlastingspatroon: verstopping of diarree of beide. Stress en voeding kunnen invloed hebben op de klachten, maar zijn niet de oorzaak van Prikkelbare Darm Syndroom.
PDS behoort tot de zogenaamde functionele buikklachten of functionele maag-darmklachten. Wanneer bij onderzoek geen zichtbare afwijkingen worden gevonden maar de klachten wel aanhouden, wordt de diagnose PDS gesteld. De oorzaak van PDS is onbekend. Factoren die ermee kunnen samenhangen zijn: bewegingsstoornissen in het maag-darmkanaal, voeding en allergieën/intoleranties, verlaagde pijndrempel in het maag-darmkanaal, stress, erfelijkheid, darmparasieten, buikgriep of voedselvergiftiging, verstoring in de hormoonhuishouding, verstoring van de hersen-darm-as, zenuwen in hersenen of darmen werken niet goed.
PDS kan van grote invloed zijn op uw leven. PDS-patiënten ervaren vaak onbegrip, schamen zich voor hun klachten en vermijden contacten.
Wat kunnen wij hierin voor u betekenen?
Een goede, uitgebalanceerde voeding, aangepast aan uw leef- en klachtenpatroon, kan bijdragen tot het verminderen of zelfs volledig verdwijnen van uw klachten. Een onjuiste voeding of de verkeerde vezels kan PDS klachten verergeren. Onze praktijk is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met maag- en darmproblemen.
Regelmatig worden voedingsmiddelen geschrapt uit de voeding omdat ze klachten lijken te geven. De dan gebruikte voeding is niet meer optimaal en klachten lijken vaak tijdelijk te verdwijnen maar blijven uiteindelijk bestaan. Hiermee is de vicieuze cirkel rond.
Gedurende een uitgebreide intake waarin klachten, verwachtingen en vragen op een rij worden gezet, proberen wij een zo goed mogelijk beeld te vormen van uw problemen rondom PDS. Samen gaan we op zoek naar de aanpassingen die voor u van belang zijn om zo snel mogelijk minder klachten te gaan ervaren. Kan worden volstaan met een aangepaste vezelrijke voeding? Of is het nodig het FODMaP dieet te gaan volgen? Hoe kunt u dit in dagelijkse praktijk toepassen en op lange termijn volhouden?
PDS
Gemiddeld heeft 1 op de 5 personen hier last van.